20 ТРАВНЯ 2021 РОКУ ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ МЕТРОЛОГІЇ

20 травня відзначається Всесвітній день метрології, приурочений річниці підписання Метричної Конвенції в 1875 році. Цей договір забезпечує основу для всесвітньої узгодженої системи вимірювань, яка лежить в основі наукових відкриттів та інновацій, промислового виробництва та міжнародної торгівлі, а також вдосконалення якості життя та захисту довкілля.

Всесвітній день метрології - це щорічна подія, під час якої більше 80 країн відзначають вплив вимірювань на наше повсякденне життя. Для ДП «Хмельницькстандартметрологія» Всесвітній день метрології – свято, яке напряму пов’язано із діяльністю державного підприємства, яке входить до структури національної метрологічної системи. Історія метрологічної діяльності ДП «Хмельницькстандартметрологія» розпочинається з січня 1941 року, коли було організовано Управління Уповноваженого Комітету мір і вимірювальних приладів при Кам’янець-Подільському облвиконкомі (м. Кам’янець-Подільський в ті роки було обласним центром), яке в травні 1960 року перейменоване в Хмельницьку Державну контрольну лабораторію. Сьогодні ДП «Хмельницькстандартметрологія» має еталонну базу та висококваліфікованих фахівців з метрології, що забезпечує високій рівень виконання метрологічних робіт та послуг по восьми видах вимірювань у різних сферах метрологічної діяльності підприємств та організацій Хмельницької області, зокрема у такій важливій сфері, як забезпечення захисту життя та здоров’я громадян.

 

Тема Всесвітнього дня метрології 2021 року – «Вимірювання для здоров’я» . Ця тема була обрана для того, щоб усвідомити важливу роль, яку відіграють вимірювання у здоров’ї та, отже, у добробуті кожного з нас.

 

 

У Посланні директора Міжнародного бюро мір та ваг (BIPM) Мартіна Мілтона та директора Міжнародного бюро з питань метрології (BIML) Ентоні Доннеллана до Всесвітнього дня метрології - 2021 зазначено наступне:

 

«Всесвітній день метрології в 2021 році настає в той час, коли світ зосереджується на швидкому та ефективному одужанні від наслідків пандемії COVID-19.

 

Швидкість та тяжкість впливу вірусу на людей у ​​всьому світі на початку 2020 року змусили уряди швидко реагувати. З самого початку з'явилися нові вимоги до вимірювання, починаючи з необхідності широкомасштабного тестування на наявність вірусу та працездатності засобів індивідуального захисту. Згодом розробка вакцин залежала від точної ідентифікації та вимірювання складних молекул білка та РНК.

 

Величезний масштаб цих вимог змінив національні пріоритети у всьому світі; уряди перефокусували створені наукові можливості для вирішення проблеми захисту свого населення від впливу вірусу. Метрологічне співтовариство у всьому світі брало участь у вирішенні цих нових національних та глобальних викликів і використовувало свій досвід вимірювальної науки для задоволення національних потреб, таких як: налаштування систем для тестування масок, необхідних для особистого захисту, сприяння розробці та випробуванню нових систем вентиляції, необхідних у лікарнях, ідентифікація та підрахунок молекул вірусу у досліджуваних зразках, та вимірювання ефективності доз вакцини. Це стало можливим завдяки встановленим технічним можливостям для підтримки багатьох вимірювань, необхідних для захисту та поліпшення здоров'я. До них належать: розробка міжнародних стандартів для всіх типів медичних виробів з вимірювальною функцією, включаючи автоматизовані прилади для вимірювання артеріального тиску, офтальмологічні прилади та медичні шприци, підтримка клінічних лабораторних випробувань шляхом забезпечення відповідності вимірювань, проведених медичними термометрами, до міжнародно визнаної шкали температур забезпечення того, щоб пацієнти відчували правильну дозу рентгенівського випромінювання під час діагностичних процедур, та забезпечення основи для точних терапевтичних доз опромінення при лікуванні раку.

 

Ми обрали тему «Вимірювання для здоров’я» до Всесвітнього дня метрології цього року, щоб звернути увагу на важливість вимірювань для підтримки охорони здоров’я. Це відбувається в той час, коли досвід та можливості, вкладені в метрологічні організації по всьому світу, були в короткі терміни перетворені на вирішення нових національних проблем охорони здоров'я.

 

У всьому світі національні метрологічні інститути постійно вдосконалюють науку вимірювань, розробляючи та перевіряючи нові методи вимірювань на необхідному рівні витонченості. Національні метрологічні інститути беруть участь у порівняннях вимірювань, координованих Міжнародним бюро де Поїдс і Месюр (BIPM), щоб забезпечити надійність результатів вимірювань у всьому світі. Міжнародна організація із законодавчої метрології (МОЗМ) розробляє міжнародні рекомендації, які спрямовані на узгодження і гармонізації вимог по всьому світу в багатьох областях. OIML також управляє системою сертифікації OIML (OIML-CS), що сприяє міжнародному визнанню та глобальній торгівлі регульованими вимірювальними приладами. Ці міжнародні метрологічні системи забезпечують необхідну впевненість і точність вимірювань, забезпечуючи міцну основу для світової торгівлі сьогодні та допомагаючи нам готуватися до викликів завтрашнього дня.

 

Всесвітній день метрології визнає та відзначає внесок усіх людей, які працюють у міжурядових та національних метрологічних організаціях та інститутах протягом року.

 

Колектив ДП «Хмельницькстандартметрологія» вітає колег-метрологів з професійним святом! Бажаємо міцного здоров’я, професійних успіхів та благополуччя!

До уваги замовників робіт та послуг!

ДП «Хмельницькстандарт- метрологія» швидко і якісно надасть комплекс послуг із сертифікації продукції, методичну і практичну допомогу з питань стандартизації, виконає роботи у галузі метрології, пропонує надання послуг із проведення лабораторних випробувань харчової продукції, сільськогосподарської сировини та продукції промислової групи відповідно до галузі акредитації. Найкоротші терміни проведення робіт – це економія Вашого часу та коштів.

Звертайтесь до нас за адресою:

ДП «Хмельницькстандарт метрологія», м. Хмельницький, вул. Свободи, 7,

e-mail: hmcsms@infocom.km.ua

  • з питань проведення лабораторних випробувань харчової продукції, сільськогосподарської сировини та продукції промислової групи: (0382) 65-20-00, (067) 311-64-45 – начальник випробувальної лабораторії харчової продукції
  • з питань надання послуг із сертифікації: (0382) 65-63-36, (067) 311-15-71 – заступник генерального директора з підтвердження відповідності
  • з питань проведення робіт у галузі метрології: (0382) 65-65-03, (067) 311-64-46 – заступник генерального директора з метрології
  • приймання ЗВТ та робота з замовниками – (0382) 65-05-26;
  • приймальня генерального директора: (0382) 65-60-76.
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер